0

Latīniskais nosaukums: Persea Americana.

Tropiskais avokado pēc formas atgādina bumbieri un aug kā auglis kokos, bet pēc ķīmiskā sastāva vairāk atgādina dārzeni.

Avokado ir iecienīts visā pasaulē. Auga dzimtene ir Dienvidamerika. Mūsdienās to kultivē Meksikā, Indijā, Izraēlā, Āfrikā, ASV (Floridā un Kalifornijā). Viena augļa svars var sasniegt 70 g -1,5 kg svaru. Auglis nemaz nesatur cieti, cukuri tajā arī ir ļoti maz. Pēc sastāvā esošā eļļas daudzuma var ierindot uzreiz pēc olīvēm (no 3-30%). Tā sastāvā ir 11 dažādi vitamīni, īpaši daudz A un B1 vitamīni. Tas satur arī riboflavīnu, tiamīnu, dzelzi, kalciju, fosforu, askorbīnskābi. Pēc kaloritātes tas līdzinās kartupeļiem. Tā sastāvā ir daudzas vielas, kurām piemīt organismu aizsargājoša  iedarbība. Sastāvā esošā folijskābe mazina risku jaundzimušajiem piedzimt ar dažādām anomālijām. Tas pasargā aknas no dažādu kaitīgu vielu iedarbības, mazina risku saslimt ar hepatītu.

 Iegādājoties avokādo jāizvēlas augļi ar nebojātu miziņu, ja uzspiežot paliek bedrīte, tad augs ir pārgatavojies. Īpatnēji, ka auglis sāk nogatavoties tikai pēc tā novākšanas. Tāpēc ļoti bieži šos augļus pārdod negatavus. Lai nogatavinātu ir vēlams pēc pirkšanas paturēt 3-4 dienas istabas temperatūrā. Maigais un eļļainais auglis, ar neitrālu garšu ir lieliski izmantojams ļoti daudzu ēdienu pagatavošanai. Uzsākot ēdienu pagatavošanu augli pārgriež uz pusēm un izņem kauliņu, noņem miziņu un ieziež ar citronu vai apelsīnu sulu (lai mīkstums nenomelnētu).

Pielietojums

Avokado dēvē par eļļaino bumbieru. Tas satur A,C, E vitamīnus, beta-karotīnu, dzelzi, varu, bet kālijs ir daudzkārt lielākā daudzumā nekā banānos. Pateicoties veiksmīgajam B6 vitamīna un magnija savienojumam avokado tiek pielietos kā antidepresants. Auglim ir pietiekoši liela kaloritāte: 100 g – 177 kkal (salīdzinājumam 100 g : banāni – 94 kkal, āboli – 55 kkal).

 Salāti. Apgrauzdēti ciedru rieksti, salātu lapas, avokado, garšvielas, augu eļļa.

 Avokado var pildīt ar tītara malto gaļu, lasi, garnelēm, rīsiem, sieru. Desertiem var avokado gabaliņiem pievienot medu, cukura sīrupu. No avokado pagatavo aukstās zupas, mērces, augļu vinegretus u. c.

Ieteicams lietot pie: kuņģa-zarnu trakta saslimšanām, anēmijas, cukura diabēta, aterosklerozes, hipertoniskās slimības, paaugstināta holesterīna līmeņa, sausas un bojātas ādas, enterīta. Avokado augļi attīra asinsvadu sieniņas no holesterīna un palielina asinsvadu elastīgumu. Jāatceras, ka augļiem ir augsta kaloritāte (līdzinās gaļai un olām), tāpēc nav ieteicams lietot tiem kam ir nosliece uz aptaukošanos. Svaigi augļi stimulē gremošanas sistēmas darbību. Avokado ieteicams lietot pie psoriāzes papildus medicīniskajiem preparātiem.

 ĪPAŠĪBAS 

  • Avokado eļļa ir bieza, ar tikko sajūtamu riekstu aromātu. Pēc garšas arī līdzinās riekstu eļļai.
  • Avokado eļļai piemīt spēja labi iesūkties ādā, tāpēc to bieži izmanto dažādu kosmētisko masku un ziežu sastāvos.
  • Atjauno, baro un mitrina ādu, izlīdzina grumbas.
  • Lieto pie apdegumiem un citiem ādas kairinājumiem.
  • Mazina ekzēmas simptomus un dziedē brūces.
  • Aizkavē ultravioleto staru ietekmi.
  • Viens no labākajiem līdzekļiem matu ārstēšanai.

 SKAISTUMAM

  • Avokado maskas ir labas līdzeklis sausai ādai.
  • Pagatavo dažas stundas pirms nakts miega. Saberž avokado un aprikožu mīkstumu, pievieno  pilienu olīveļļu ieziež sejas ādu, tur 45 min. Noskalo. Pirms miega tās vietas, kur bija uzlikta maska ieziež ar skāba krējuma un citrona sulas maisījumu. Šo masku lieto ik pārdienas.
  • Maska. 1 avokado mīkstums, 1 tējk. citrona sula, 1 svaigas olas baltums. Patur 20 min. Noskalo ar vēsu ūdeni.
  • Maska. ½ avokado mīkstums, 1 tējk. medus, ½ tējk. ābolu etiķis. Sakuļ mikserī. Patur 20 min.

Populārākās tējas

This site is registered on wpml.org as a development site.