1

Latīniskais nosaukums: Crocus sativus. 

Safrāna krokusa dzimtene ir Āzija. Tas ir dekoratīvs augs ar gaiši violetu ziedu un 3 koši dzeltenām drīksnām. Kaltētas šī auga drīksnas ir iecienītā garšviela – safrāns. Tā ir viena no pašām dārgākajām garšvielām pasaulē, jo no 80 000–100 000 ziedu iegūst tikai 1 kg safrāna.

Safrāns ir krokusa ziedu dzeltenās kaltētās drīksnas, ko uzturā izmanto kā aromātisku un krāsainu garšvielu.  Maza šķipsniņa safrāna piešķir patīkamu, maigu aromātu un bagātīgu dzeltenu krāsu rīsu ēdieniem, saldumiem, dzērieniem. Lai sārtās drīksnas izpaustu visu savu burvību, tās jāizmērcē siltā pienā vai jāapgrauzdē uz sausas pannas dažas sekundes, un tad jāsaberž pulverī. Safrāns ēdienam piešķir īpašu garšu un spilgti zeltainu nokrāsu. Safrānam ir pavedienforma, un tas ir ķieģeļu krāsā.

Lietošana: nacionālie ēdieni Vidusjūras zemēs, Ziemassvētku ēdieni, zupas, mērces, ēdieni no vistas gaļas, zivs un rīsiem, salāti ar zivi un vēžveidīgajiem, kūkas, smalkmaizītes, konservēti ķirbji.

Pielietojums

Tautas medicīnā safrānu lieto nelielā devā par kuņģa un zarnu stabilizēšanas līdzekli.

Farmaceitiskajā rūpniecībā tas tiek izmantots tinktūru, ekstraktu un acu pilienu ražošanā.

Populārākās tējas