1

Latīniskais nosaukums: Prunus armeniaca.

Aprikožu dzimtene varētu būt Vidus Āzija, Ķīna, no kurienes arābi to izplatīja Vidusjūras reģiona zemēs.

Augs ir neliels koks 5-12 metru augstumā vai liels krūms. Zied bālgani – rozā ziediem, 7-11 dienas, ar patīkamu aromātu. Augļi ir dzelteni vai oranžīgi ar samtaimu miziņu. Augs ir ilgdzīvotājs – līdz 100 gadiem.

Aprikoze ir lielisks medus augs. Aprikozes augļi, kuros ir daudz minerālvielu un A provitamīns – karotīns. Lietojot uzturā aprikozes augļus, ātri var remdēt izsalkuma sajūtu. Tie pastiprina darbaspējas un rada možu garastāvokli. Šīs īpašības saglabājas arī žāvētos augļos, tāpēc mediķi iesaka aprikozes lietot daudzu slimību gadījumos. Aprikozu kauliņu kodolus nelielos daudzumos var izmantot kā garšas piedevu mandeļu vai riekstu vietā. Koksni izmanto galdniecības darbiem, lieliski pakļaujas slīpēšanai un pulēšanai. Mizu izmanto kā krāsvielu zīda audumu krāsošanai aprikozu krāsā. Aprikozu augu eļļu izmanto farmakoloģijā šķidro ziežu pagatavošanai. No apdedzinātiem kauliņiem iegūst dabisku melno krāsu.

PIELIETOJUMS

Aprikozes augļi satur – 100 g svaigos augļos ir 300 mg kālijs, 19 mg magnijs, 26 mg fosfors, 2 mg dzelzs, 28 mg kalcijs, 30 mg nātrijs, aptuveni 1% pektīnvielas, kā arī citronskābe, vīnskābe, ābolskābe. Tie satur arī mikroelementus – 100 g ir 0,17 mg varš, 0,2 g mangāns, 0,03 mg niķelis, 0,2 mg titāns, 0,007 mg molibdēns, 0,5 mg stroncijs, 1,05 mg bors, 3,5 mg alumīnijs. Aprikozu augļu kauliņi satus 30-45% eļļu un 25-30% olbaltumu.

Kaltētos augļos (bez kauliņiem) lietderīgo vielu daudzums daudzkārt palielinās. Kālija daudzums palielinās līdz 1717 mg uz 100 g augļu, magnijs – līdz 105 mg, fosfors – līdz 146 mg, dzelzs – līdz 12 mg, nātrijs – līdz 171 mg, joda daudzums sasniedz – 75 mkg. Žāvētie augļi satur (100 g) karotīnu – 3,5 mg, B1, B2, PP, C vitamīnus – 4 g. Olbaltumu daudzums sasniedz 5,2%, ogļhidrātu daudzums – 66%, organisko skābju daudzums – 1,5%. Ūdens daudzums samazinās no 86% līdz 20%. Enerģētiskā vērtība pieaug no 46 līdz 272 kkal uz 100 g produkta.

Augļu sastāvā esošā lielā dzelzs daudzuma dēļ, ieteicams lietot mazasinības, sirds – asinsvadu sistēmas saslimšanu gadījumos, kā arī citu saslimšanu gadījumos, kuru attīstību sekmē kālija deficīts organismā. Uzskata, ka 100 g aprikozu augļi ir līdzvērtīgi 40 mg dzelzs preparāta vai 250 g svaigām dzīvnieku aknām. Ieteicams lietot arī lai pastiprinātu gremošanas procesus, mīkstinātu sausu klepu, kā vieglu atslābinošu līdzekli, temperatūru pazeminošu līdzekli, slāpes remdējošu līdzekli, paralēli lietot gadījumos kad ilgstoši lieto urīna dzenošus līdzekļus. Tie uzlabo atmiņu un stimulē galvas smadzeņu darbību. Palielinot hemoglobīna līmeni asinīs aprikozu augļi paaugstina organisma aizsargspējas. Sastāvā esošais fosfors palīdz galvas smadzeņu aktīvai darbībai un tonizē organismu. Ietiecams uzturā lietot arī sievietēm grūtniecības laikā. Īpaši ieteicams lietot bērniem lai stimulētu augšanas procesus un nostiprinātu veselību.

Kaltēti augļi ir urīndzenošs līdzeklis. Kaltētus augļus iesaka lietot uzturā cilvēkiem ar sirds ritma traucējumiem, ar nepietiekamu asinsrites sistēmas darbību, miokarda infarkta gadījumā. Cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts tomēr neiesaka uzturā lietot aprikozes.

Kauliņu tēja – pagatavo kauliņu tēju sirds saslimšanu gadījumā.
Kauliņi – svaigā veidā ir līdzeklis pret zarnu parazītiem.
Aprikozu sula , to lietojot pa ½ gl. 2-3 reizes dienā, efektīvi uztur labas darba spējas garīgu pārslodžu gadījumos.
Viena glāze aprikožu sula nodrošina cilvēkam nepieciešamo diennakts devu ar A vitamīnu. Sula satur nozīmīgu dzelzs daudzumu, kas ieticams pie mazasinības.
Atdzesētā traukā sajauc 40 g aprikožu sulu ar mīkstumu, 10 g citronu sulu, ½ olas baltumu un 3-5 ledus gabaliņus. Maisījumu ielej augstā glāzē līdz pusei, pievieno sasmalcinātu ledu un minerālūdeni.
Mikserī sajauc 1 glāzi aprikozes ar 2 ēdamk pūdercukuru, 3 olām, ½ glāzi aprikožu sulu, 1,5 glāzes pienu.
4 ēdamk biezpienu, 3 ēdamk cukuru, ½ litru pienu vai kefīru, 2 olas un 1 glāzi svaigas sagrieztas aprikozes. Sajauc mikserī.
Mikserī sajauc 100 g pienu, 40 g aprikožu sulu vai biezeni, 10 g piparmētru sīrupu.

Populārākās tējas

This site is registered on wpml.org as a development site.