0

Latīniskais nosaukums: Cynara cardunculus.

Daudzgadīgs, siltumu mīlošs augs, līdz 2 m augstumā. Zied lieliem violetiem ziediem. Tā dzimtene ir Vidusjūras reģions, kur to izmanto kā delikatesi pārtikā. Artišoku zināja un izmantoja jau Antīkās pasaules laikā. Pārtikā izmanto ziedkausus kā dārzeņus. Šīs pašas auga daļas izmanto arī dziednieciskos nolūkos.

Ziedus ievāc ziedēšanas laikā, ziedkausus uzreiz pēc noziedēšanas. Saknes ievāc rudenī.

Tēju veidā praktiski nepielieto. Preparāti tiek izmantoti, lai uzlabotu aknu darbību, vienlaicīgi stimulējot žults izdalīšanos. Labi palīdz pie sliktas dūšas, smaguma sajūtas pakrūtē, sāpēm ko izsauc slikta aknu darbība. Mazinās kolikas pie žultsakmeņu slimības. Mazina tauku un holesterīna līmeni asinīs. Artišoks tiek uzskatīts par diētisku produktu. Ieteicams lietot uzturā vecākiem cilvēkiem un aterosklerozes slimniekiem.

Pagatavošana

Augu atbrīvo no apkaltušajām lapām (zvīņām). Pārgriež uz pusēm un ieziež ar citronu, lai vārot tas nemelnētu. Vāra 10-15 min sālītā ūdenī. Izņem, kad zvīņas sāk viegli atdalīties. Var ūdenim, kurā vāra, nedaudz pievienot sviestu. Pēc vārīšanas novieto aukstumā. Pasniedz ar mērci. Var pagatavot arī cepot un sautējot. Svaigā veidā izmanto salātos ar tomātiem, zaļumiem, olām.

Artišoks satur daudz ogļhidrātus, īpašas aromātiskās vielas, līdz 15 % cukuri, 2,5% olbaltumvielas, 2-3,8% askorbīnskābe, 0,2 mg/% karotīns.

Populārākās tējas